پزشک قلابی در گلشهر مشهد به دام افتاد (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) ویدئو | دستگیری تبهکاران تلگرام که با نقاب پشتیبان سایت از مردم کلاهبرداری کردند وحشت‌آفرینی سارقان خطرناک با شلیک پلیس مشهد پایان یافت + عکس چگونه چک دیجیتال بگیریم؟ | ۱۱ مزیت چک دیجیتال را ببینید برگزاری جشن بزرگ دختران مقاومت در مشهد + فیلم فشارخون بالای کنترل‌نشده خطر سکته قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد  ارائه خدمات رایگان سرپایی و بستری کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان اکبر بازداشت بیش از ۴۰۰۰ قاچاقچی طی سال گذشته در خراسان رضوی | ارزش کالا‌های ممنوعه کشف‌شده ۱۲۹۰ میلیارد ریال فرماندهی انتظامی خراسان رضوی یک مامور خاطی خود را از خدمت تعلیق کرد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان‌رضوی (سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ١۴٠٣) | هشدار طوفان تندری رعدوبرق و بارش‌های سیل‌آسا در مشهد راهداری خراسان رضوی ۱۲ نقطه پرحادثه جاده‌ای را ایمن‌سازی کرد فراخوان پلیس برای تعویض پلاک‌های سوخته و دارای نقص هواشناسی: بارش‌ها تا جمعه تشدید می‌شود | سامانه بارشی جدید از فردا وارد کشور می‌شود (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) سقوط هولناک بنر تبلیغاتی در هند | ۳ نفر کشته و ۵۲ تَن زخمی شدند + فیلم دستگیری ۲ متهم به ۲۱ فقره موبایل قاپی در مشهد شکایت ۱۰هزار نفر از شرکت فایزر برای تولید داروی سرطان‌زا از رنجی که می‌برند | نگاهی به خشونت‌های مغفول مانده علیه مردان تخصیص اعتبار به راه‌آهن زاهدان-مشهد به ۲ هزار میلیارد تومان می‌رسد
سرخط خبرها

نگاهی کوتاه به قوانین حضانت فرزند

  • کد خبر: ۴۷۲۰۸
  • ۲۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۲
نگاهی کوتاه به قوانین حضانت فرزند
امروزه واگذاری حضانت فرزند به مادر از مسائل چالش برانگیز شده است. افزایش قیمت‌ها و تورم سبب شده است تأمین نفقه فرزندان برای مادران دشوار شود. اگرچه میزان نفقه پرداختی از جانب پدران باید دائما به‌روز شود، افزایش بی‌رویه قیمت‌ها مشکلاتی در این زمینه به وجود آورده است.
فرناز محمدیان | شهرآرانیوز؛ امروزه واگذاری حضانت فرزند به مادر از مسائل چالش برانگیز شده است. افزایش قیمت‌ها و تورم سبب شده است تأمین نفقه فرزندان برای مادران دشوار شود. اگرچه میزان نفقه پرداختی از جانب پدران باید دائما به‌روز شود، افزایش بی‌رویه قیمت‌ها مشکلاتی در این زمینه به وجود آورده است. اهمیت این موضوع سبب شده است به موضوع حضانت و نکات مرتبط با آن پرداخته شود.
 
 

تعریف حضانت

حضانت در لغت به معنی پروردن و در اصطلاح عبارت از نگهداری مادی و معنوی طفل (پرورش و تربیت) است؛ لذا سپردن حضانت کودک به معنی سپردن سایر امور طفل به‌ویژه امور حقوقی به شخص نیست.
 
 

تفاوت حضانت و ولایت

حضانت با ولایت که خاص پدر و جد پدری است تفاوت اساسی دارد. اگر حضانت به مادر سپرده شود، ولایت پدر و در غیاب پدر، جد پدری نسبت به کودک تا زمان حیات آنان باقی است. برای نمونه، مادری که حضانت کودک با اوست و پدر طفل یا پدربزرگ طفل در قید حیات باشند، نمی‌تواند برای کودک معاملات انجام دهد و حساب بانکی افتتاح کند، یا بدون اجازه پدر نمی‌تواند کودک را از کشور خارج کند.
 
 

حضانت در قانون

براساس ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی، حضانت فرزندان -چه پسر چه دختر- تا هفت‌سالگی به عهده مادر گذاشته شده است. پس از آن نیز که حضانت باید به پدر واگذار شود، البته صلاحدید دادگاه با رعایت مصلحت طفل لازم است.
 
 

اشخاص عهده‌دار حضانت فرزند

حضانت فرزند در درجه اول حق و تکلیف پدر و مادر است، اما زمانی که یکی از والدین یا هردوی آن‌ها فوت کنند یا والدین از هم جدا شوند، بر عهده گرفتن حضانت فرزند مطرح می‌شود که باید تصمیمی شایسته بر مبنای مصلحت کودک گرفته شود. حضانت فرزند در صورت فوت یکی از والدین، با دیگری خواهد بود. در درجه بعدی، اشخاص عهده‌دار حضانت عبارت‌اند از جد پدری و وصی منصوب از جانب آن‌ها که صلاحیت بر عهده گرفتن حضانت را خواهند داشت.
 
 

موارد سلب حضانت

هرگاه بر اثر مواظبت نکردن یا انحطاط اخلاقی والدین، صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی فرزند یا فرزندان در معرض خطر قرار گیرد، دادگاه می‌تواند به تقاضای نزدیکان فرزند یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی برای حضانت مقتضی بداند اتخاذ کند. موارد مواظبت نکردن یا انحطاط اخلاقی والدین: اعتیاد زیان‌آور به الکل و موادمخدر و قمار، سوء استفاده از طفل یا اجبار او به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد و فحشا و تکدیگری و قاچاق، تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف، اشتهار به فساد اخلاقی و فحشا، و ابتلا به بیماری‌های روانی با تشخیص پزشکی قانونی. در صورت جنون یا ازدواج مادر، چنانچه پدر نیز صلاحیت نداشته باشد، دادگاه حضانت فرزند را به فرد دیگری از میان بستگان طفل واگذار می‌کند.
 
 

نفقه در دوران حضانت

با توجه به ماده ۱۱۹۸ قانون مدنی، در صورت حیات پدر، نفقه اولاد به عهده پدر است و در نبود پدر یا نداشتن استطاعت مالی از سوی پدر، به عهده پدربزرگ و اجداد پدری اولاد است؛ بنابراین گرچه حضانت فرزند به مادر سپرده شود، پدر یا پدربزرگ باید نفقه فرزند را طبق رأی دادگاه پرداخت کنند و اگر پدر از تأدیه نفقه اولاد خود امتناع کند، به موجب ماده ۶۴۲ قانون مجازات اسلامی، به ۳ ماه و یک روز تا ۵ ماه حبس محکوم می‌شود. نفقه طفل عبارت است از هزینه مسکن، خوراک، پوشاک، اثاث‌البیت و سایر هزینه‌های ضرور از قبیل درمان و تحصیل.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->